24 July 2013

Sup Kentang Lemak Berkrim

Assalamualaikum semua.. Sahur nanti makan roti cicah sup pun best jugak kan.. Tak pun makan roti cicah air ke tak pun mushroom soup cicah garlic bread.. Uishh yang macam kat pizza hut tuh.. Ermm terliur la plak nak makan.. Hehehe.. Apapun resepi dari majalah Pa & Ma ni pun tak kurang sedapnya.. Hampir setanding mushroom soup jugak.. Jom jengah resepi kali nih..
 
 
 
 
Kanak-kanak amat menggemari hidangan sup. Jika sudah bosan memasak sup ayam atau sup sayur-sayuran apa kata kali ini cuba buat sup kentang berkrim. Pasti digemari si kecil.


Masa: 40 minit

Hidangan: 5 orang


Bahan-bahannya:

· 250 gram kentang dipotong

· 25 gram mentega

· 1 kiub ayam

· Sedikit serbuk oregano

· Sedikit garam

· Sedikit serbuk lada hitam

· 100 ml susu cair

· Air panas dari rebusan kentang secukupnya

· Sedikit daun sup dihiris halus


Cara membuatnya:

1. Rebus kentang sehingga empuk. Kisar kentang menggunakan sedikit air rebusan hingga hancur.

2. Panaskan mentega hingga cair. Masukkan kentang yang sudah dikisar. Kacau rata lepas itu masukkan kiub ayam, baki air rebusan kentang, garam, serbuk lada hitam dan oregano.

3. Kacau rata sehingga mendidih. Masukkan susu cair, hirisan daun sup. Kacau hingga sebati dan kuah agak pekat.

4. Siap dihidang. Enak dimakan begitu sahaja atau dengan roti garlic.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..