28 March 2013

Hidangan Minum Petang

Menarik jer tengok resipi nih.. Ni resipi hasil terjahan dalam laman web majalah Pa & Ma.. Boleh try nih.. 


Pai ayam
Masa: 90 minit
Hidangan:  8 biji pai kecil
Bahan-bahannya:
Untuk doh:
  • 150gm mentega
  • 280gm tepung gandum halus
  • 1 biji kuning telur (dipukul)
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
Untuk inti:
  • 1 biji kentang (dipotong dadu)
  • 100gm isi ayam (dipotong dadu)
  • ½ biji bawang besar (ditumbuk halus)
  • Minyak masak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit serbuk lada hitam
Untuk sapuan:
  • 1 biji kuning telur
Cara membuatnya:
Untuk inti:
  1. Mula-mula, panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan isi ayam dan kacau.
  3. Selepas itu, masukkan pula kentang dan kacau lagi.
  4. Apabila kentang empuk, masukkan pula garam, gula dan serbuk lada hitam. Kacau sehingga kesemuanya mesra.
  5.  Setelah semua bahan masak, padamkan api dan sejukkan sebentar.
Untuk doh:
  1. Mula-mula campurkan tepung dengan gula dan gaul sehingga rata.
  2. Kemudian, masukkan pula mentega, kuning telur, garam dan gula. Gaul kesemuanya dan uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat.
  3. Selepas itu, canai doh sehingga menjadi lebih kurang setebal 0.5sm.
  4. Potong doh mengikut saiz acuan pai (mangkuk pai aluminium) dan letakkannya ke dalam acuan.
  5. Kemaskan bahagian tepi doh.
  6. Letakkan pula inti pai dan tutup ataskan dengan sekeping lagi doh.
  7. Tekan bahagian tepi pai dengan garpu agar kedua-dua kepingan doh bercantum.
  8. Akhir sekali sapukan kuning telur pada permukaan atas pai dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak pada suhu 180°C.
  9. Sedia untuk dihidangkan.

Ayam panggang
Masa: 180 minit
Hidangan:  Seisi keluarga
Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan tidak perlu dipotong)
  • Sedikit mentega
Untuk dikisar:
  • 3 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar herba campuran (mixed herb)
  • 1 sudu kecil garam
Cara membuatnya:
  1. Kisar kesemua bahan sehingga hancur dan sebati.
  2. Selepas itu lumurkan pada bahagian luar dan dalam ayam.
  3. Perapkan selama sekurang-kurangnya 90 minit.
  4. Sebelum dipanggang atau dibakar dalam ketuhar, sapukan sedikit mentega pada keseluruhan ayam.
  5. Akhir sekali, panggang atau bakar sehingga masak.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

Kek kukus buah-buahan
Masa: 5 jam
Hidangan:  Seisi keluarga
Bahan-bahannya:
  • 375gm buah-buahan kering
  • 250 gm mentega
  • 300gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil sodium bikarbonat
  • 1 sudu kecil cream of tartar
  • 3 biji telur ayam gred A
  • 150gm gula kastor
Cara membuatnya:
  1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
  2. Kemudian, sapukan mentega pada loyang berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci. 
  3. Alaskan dasar loyang dengan kertas minyak. Sapukan juga mentega pada kertas minyak tersebut. Ketepikan.
  4. Masukkan tepung, cream of tartar dan sodium bikarbonat ke dalam bekas dan ayak.
  5. Kemudian, masukkan pula buah-buahan kering ke dalam tepung tersebut dan gaul rata. Ketepikan.
  6. Selepas itu, pukul mentega bersama gula kastor sehingga kembang.
  7. Masukkan telur satu persatu.
  8. Terus pukul adunan sehingga gebu.
  9. Masukkan pula campuran tepung dan buah-buahan kering tadi dan kacau sehingga bercampur rata kesemuanya.
  10. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutup dengan kerajang aluminium. Pastikan kerajang aluminium diikat kemas pada loyang dengan tali.
  11. Kukus selama 4 jam.


(Sumber: Majalah Pa&Ma Disember 2011)




No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..