10 April 2012

Amalan Pemakanan Berkhasiat untuk Ibu Hamil

1) Amalan Pemakanan berkhasiat

Ibu-ibu mengandung sedia maklum kandungan gizi pemakanan seimbang yang harus di ambil setiap hari mestilah terdiri daripada :

a) Protein
- membina, membaiki dan menggantikan tisu-tisu badan yang rosak. Terdapat dalam susu, telur, daging, kekacang, ikan dan sebagainya.

b)Karbohidrat
- memberi tenaga, terdapat dalam nasi, ubi, jagung, gula, dan sebagainya.

c) Lemak- memanaskan badan dan menjadi lapik kepada organ lembut dalam badan seperti hati. Terdapat di dalam minyak haiwan, kuning telur, ikan dan sebagainya.

d) Vitamin
- menjauhkan kita dari penyakit dan terdapat dalam buah-buahan, sayuran.

e) Garam Galian
Di perlukan dalam jumlah yang sedikit oleh badan. Terdapat dalam sayuran hijau, kekacang dan makanan laut.

Selain daripada itu, ibu-ibu yang hamil di sarankan untuk makan buah kurma ketika mengandung dan bersalin.

Sabda Rasulullah s.a.w., “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.

 

http://mtamim.files.wordpress.com/2007/09/kurma.jpg

Kurma membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam a.s yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa a.s.



Sumber dari yatiechomeyl.blogspot.com
 

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..