12 April 2011

Penyediaan Hidangan Sihat

Pemakanan yang sihat dan seimbang ialah berasaskan Piramid Makanan Malaysia. melalui pemakanan yang sihat, taraf kesihatan individu dapat ditingkatkan. Terdapat pelbagai cara yang boleh digunakan dalam memilih makanan terutama sekali bahan mentah iaitu:-

Ikan segar



  • Kulit masih berkilat


  • Cerah tidak berlendir tebal


  • Insang berwarna merah cerah


  • Mata jernih, bercahaya dan tidak terbenam


  • Isi pejal dan tidak berbau busuk


Daging segar



  • Berwarna merah cerah


  • Tidak banyak lemak


  • Tidak berlendir


  • Tidak berbau busuk


Ayam segar




  • Kulit berwarna cerah dan tidak lebam


  • Tidak berlendir dan berbau busuk


  • Isi pejal dan anjal


  • Tidak banyak lemak

Udang segar




  • Kulit berwarna cerah dan bersinar


  • Kepala tidak tertanggal


  • Isi pejal dan anjal


  • Tidak berbau busuk

Sayur segar



  • Tidak layu dan kering


  • Tidak berubah warna atau busuk

Telur segar



  • Elakkan memilih telur yang retak, pecah dan diselaputi najis atau kekotoran

Makanan proses



  • Elak membeli makanan dalam tin yang :


i) Kemek



ii) Bocor


iii) Berkarat


iv) Kembung




  • Pilih makanan di dlam paket yang masih sempurna, tidak bocor atau kotor


  • Pilih makanan yang bebas daripada kulat, berbau busuk dan bertukar warna


  • Pastikan tarikh luput dibaca dan dijadikan panduan untuk memilih hidangan.

PENYEDIAAN HIDANGAN


Untuk menyediakan hidangan yang sihat, pelbagai aspek perlu diambil kira dalam memastikan makanan yang disediakan dapat memenuhi lima kumpulan makanan yang terdapat dalam Piramid Makanan Malaysia. Di antaranya :


Rancang menu




  • Menu perlu menggunakan lima kumpulan asas makanan iaitu bijiran, hasil bijirin, buah dan sayur, ikan, daging, ayam, kekacang serta susu dan hasil tenusu, minyak, lemak, garam dan gula.


  • Pelbagaikan sumber protein dalam hidangan. Kombinasi protein sumber haiwan dan tumbuhan adalah digalakkan.


  • Pelbagaikan jenis sayur dan warna


  • Pelbagaikan kaedah memasak dengan cara memanggang, mengukus, merebus dan mengurangkan penggunaan minyak. Elakkan hidangan bergoreng yang disaluti tepung.

Makanan rendah lemak




  • Buang kulit ayam dan lemak pada daging sebelum masak


  • Gunakan santan cair atau susu rendah lemak


  • Sejukkan sup dan buangkan lapisan lemak pada permukaan hidangan


  • Gunakan tisu atau kertas penyerap minyak untuk mengurangkan penggunaan minyak


  • Gunakan salad dressing yang rendah lemak

Makanan rendah gula




  • Elakkan penggunaan gula semasa memasak


  • Elakkan penggunaan gula dalam jus buah


  • Sediakan minuman dengan gula dan susu yang berasingan


  • Kurangkan penggunaan susu pekat manis

Makanan rendah garam




  • Hadkan penggunaan sos tiram/tomato/cili/kicap dan serbuk perasa dalam masakan


  • Hadkan kekerapan menyediakan makanan masin seperti telur masin, ikan masin, sayur jeruk dan makanan proses


  • Hadkan penggunaan garam dalam masakan

Makanan tinggi serat




  • Pastikan sayur dan buah dihidangkan setiap kali waktu makan utama


  • Utamakan buah-buahan segar sebagai pencuci mulut


  • Bentangkan bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak, menu dan kaedah


KANDUNGAN NUTRIEN


Bagi mengekalkan kandungan nutrien dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, beberapa panduan seperti di bawah boleh diikuti. Antaranya:




  • Cuci dahulu buah-buahan dan sayur-sayuran yang ingin digunakan sebelum dipotong dengan air yang mengalir sehingga bersih


  • Elakkan daripada merendam buah-buahan dan sayur-sayuran selepas dipotong


  • Elakkan memasak terlalu lama untuk mengekalkan warna dan tekstur sayur-sayuran


  • Ketika masak, masukkan bahagian yang keras dahulu


  • Tutup kualai atau periuk apabila memasak sayur-sayuran untuk mengelakkan kehilangan vitamin



Sumber dari majalah wanita

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..